Trivselregler
Att bo i bostadsrätt innebär att man ingår i en gemenskap. Tillsammans äger och förvaltar vi medlemmar i Brf Sätra Torg husen där vi bor. Vi har ett gemensamt ansvar att ta hand om husen, våra gemensamma ytor och göra vad vi kan för att främja trevnad och trygghet. Styrelsen har fastställt följande regler och riktlinjer för att främja hänsyn och skapa en trivsam och harmonisk miljö. Dessa riktlinjer är avsedda att uppmuntra till god grannsämja och öka trivseln.
Kontakta i första hand dina grannar om du blir störd. Om det inte hjälper och störningarna återkommer – kontakta styrelsen på brfsatratorg@gmail.com
Ni hittar trivselreglerna nedan, men även som bilaga om man vill skriva ut.
- Ljudvolym
Att bo i lägenhet betyder att man behöver respektera sin granne. En grundregel är att man aldrig vid någon tid på dygnet får uppträda så man stör sina grannar. Tystnad för nattvila ska råda mellan 22:00 och 07:00.
Några exempel på saker som bör ske innan kl. 22.00.
- Dammsuga
- Tvätta i sin tvättmaskin eller torka i torktumlare
- Hög volym på TV eller musikanläggning.
- Flytta möbler
Observera att borrning, spikning och liknande ska ske på vardagar mellan kl. 07.00 – 19.00 eller helger mellan kl. 09.00 – 17.00. Var vänlig respektera angivna tider.
Ska du anhålla en fest, göra renoveringar eller liknande är det jättebra att avisera dina grannar med en lapp i trappen eller porten för att på så sätt minska irritation.
- Ekonomi
Bostadsrättsföreningens huvudsakliga inkomstkälla är våra årsavgifter som vi alla betalar. Vi har väldigt få andra inkomster som vi kan använda om vi får ökade kostnader. Därför är det mycket viktigt att vi alla hjälps åt att ta hand om och vara rädda om husen och våra gemensamma utrymmen. Driftkostnader och underhåll utgör en stor del av föreningens totala kostnader. Vi måste hjälpas åt att spara i smått och stort till exempel genom att städa och plocka upp efter sig om man spiller / tappar något i trapphuset för att slippa betala för extra städning. Regler kring sopsorteringen är också viktigt att följa för att undvika extra utgifter.
- Förändringar i lägenheten
Om ni skall renovera eller göra förändringar i er lägenhet måste ni kontakta styrelsen först för godkännande. Skicka in en beskrivning av vad som ska göras och av vem det ska utföras till föreningens e-post. Det är ett måste att installationer av olika slag utförs av behörig fackman.
- Gården
Barnens leksaker och små fordon måste plockas undan efter användning eftersom de försvårar framkomlighet och utgör en snubbelrisk. Be barnen hjälpa till och uppmuntra dem gärna. Hundar skall alltid vara kopplade på gården för att på så sätt visa hänsyn till övriga medlemmar, stora som små.
- Balkonger
Hänger du tvätt på balkongen, se då till att vatten inte rinner ner på grannens balkong. Tänk även på grannen då du vattnar blommor eller sopar golvet. Skaka inte mattor, sängkläder eller annat utanför din balkong eller fönster. Grillning får ej förekomma på balkong. Av säkerhetsskäl är det ej tillåtet att ha blomlådor, flaggor, parabolantenner eller annat hängande eller utstickande på utsidan av balkongräcket. Det är absolut förbjudet att skjuta ut raketer eller kasta ut föremål från balkongen.
- Sophantering
Sopor sorteras och slängs i respektive sopkärl som ligger vid gaveln Eksätravägen 414. Det finns 1 kärl för matavfall och 2 kärl för restavfall. Bruna papperspåsar ska användas till matavfall och påsarna ligger i cykel – barnvagnsrum i respektive port. Hör gärna av dig till styrelsen om du ser att påsarna börjar ta slut så beställs det mer. Grovsopor får inte ställas in i cykel / barnvagnsrummen.
- Garage
Det är inte tillåtet att tvätta bilar i garaget. Tänk även på att inte förvara hjul, biltillbehör etc. vid er p-plats då det kan vara stöldbegärligt samt förhindra vid städning. Du får enbart förvara fordon på bilplatserna. Använd vattenrakorna för att ta bort vattenansamlingar som kan uppstå vid vissa väder, dra ner vattnet mot mittrännan i garaget.
- Grillning
Vi har en trevlig grillplats som alla boende är välkomna att använda men för att det ska bli trevligt för alla är det förstås viktigt att vi tar hänsyn till följande enkla ordningsregler i samband med grillning:
- Grillen töms på aska efter användning (Folio på marken under gillen underlättar städningen, då denna lätt samlar ihop resterna dagen efter) Kolrester kan ligga kvar i grillen och återanvändas.
- Efter grillning ska grillgaller rengöras och ev. spill och matrester på grillen tas bort.
- Försäkra dig om att det inte finns någon risk att eld sprider sig efter grillningen avslutas. Ha gärna en hink med vatten tillgängligt när du grillar.
- Plocka undan skräp och se till att det är rent och snyggt när du är färdig
- Bord och stolar torkas av efter användning och inget skräp kvarlämnas
- Cigarettfimpar kastas i medhavd askkopp och inte i grillen
Vill man boka en speciell tid kan man som medlem skriva i Facebook-gruppen och på så sätt ”boka”.
- Rökning
För att respektera de grannar som inte röker, så ber vi er att inte röka direkt utanför entrédörren. Undvik gärna att röka inne i lägenheten då lukten sprids via ventilationen till andra grannar. Fimpar ska tas hand om och inte slängas ut från balkong eller direkt på marken ute på gården.
- När man slänger ut fimpar genom fönstret kan glöd orsaka brännskador och i värsta fall brand hos grannarna under. Om detta sker är det innehavaren till den lägenhet där fimpen har slängts ut ifrån som får betala de skador som uppstår.
- Både barn och djur kan bli svårt sjuka om de får i sig fimpar.
- Det ser inte särskilt trevligt ut med fimpar som ligger på gården. Det blir inte inbjudande att vistas på gården och det sänker även värdet på våra lägenheter.
Fimpar är ej längre undantagna från nedskräpningslagstiftningen.
- Skadegörelse och inbrott
Vi måste hjälpas åt att hålla dörrarna till våra gemensamma utrymmen låsta. Alla medlemmar måste hjälpas åt att så snart man upptäcker ett fel på våra gemensamma utrymmen så skall detta anmälas till felanmälan hos föreningens förvaltare eller till styrelsen om man är osäker.
Genom att i tid anmäla små skador kan man förhindra stora skador och därigenom spara in kostnader för föreningen.
- Trapphusen
På grund av risken för brand och framkomlighet för räddningstjänst (och grannar) är det inte tillåtet att förvara barnvagnar, cyklar eller möbler, eller andra föremål i trapphusen. Givetvis får du inte heller ställa ut dina sopor, ens en liten stund. Lukten sprider sig snabbt och läcker det från påsen stannar lukten dessutom kvar. Ställ cyklar, barnvagnar m.m. i angivna cykel/barnvagnsrum eller inne i din lägenhet.
- Brandvarnare
Det är medlemmens skyldighet och ansvar att se till att brandvarnare fungerar. Ett vanligt niovoltsbatteri räcker normalt i ett år. En gång om året ska du byta batteri och rengöra brandvarnaren med dammsugare. Ett tips är att göra det 1 december varje år, på Brandvarnardagen.